Hus med putsfasadFönstren är husets ögon, brukar man ju säga. Men de är mer än så. Man skulle även kunna säga att de är husets andningsorgan. Men ett hus andas inte bara genom fönstren, utan även på andra sätt. Hus som inte kan andas som det är tänkt kan bjuda på obehagliga överraskningar.

Fråga en kompetent murare Stockholm, Visby eller någon annan stad där det finns ett stort antal hus av gammalt datum, om hur gamla hus skiljer sig från nybyggda. Muraren kommer att svara att äldre hus andas på ett annat sätt. Vi kan jämföra det med en människa.

Det brukar ju heta att fönstren är husets ögon, men de är även husets näsborrar. Genom fönstren andas husen, om de är av äldre modell. Men precis som vi människor även andas med huden så måste även husets fasad släppa ut fukt. Om man lägger på en puts som är för tät blir fukten kvar inne i väggen.

Ruttna syllar i Visby

Detta har skett med flera hus i Visby, som har putsats om med en blandning av kalkbruk och cement. Denna puts, som skiljer sig från det rena kalkbruk som använts sedan medeltiden, kapslar in fukten som då får den bärande träkonstruktionen att ruttna. Flera syllar och andra detaljer i stommen i flera hus i Visby måste nu bytas, rapporterar Sveriges radio.

Gamla hus är byggda för att kunna släppa ut fukt genom fasaden, och om detta inte är möjligt är det stor risk för mögelskador. Därför anordnas kurser i hur man tar hand om gamla hus, så att husägare bl.a. vet vilken typ av puts de ska använda. En sådan kurs, arrangerad i åbotrakten, kan man läsa mer om här.

Även nya hus kan dock ha den här typen av problem, framför allt om de byggts med enstegstätad putsfasad. 32 husägare i Svedala har drivit en rättsprocess mot hustillverkaren Myresjöhus, och fått rätt. Målet gick dock hela vägen upp till Högsta domstolen, skriver Sydsvenskan. Vi kommer troligen att få se fler rättsprocesser som rör för tät puts de kommande åren, både på gamla och nya hus.