Så mycket i vår vardag är gjort av glas, även sådant som vi kanske inte tänker på. Glas är ett väldigt fint och mångsidigt material men det är även ömtåligt. När det råkar ut för en smäll eller en stöt är chansen stor att det spricker och att du måste kontakta en glasmästare.

Nästan alla kärl som du dricker ur är gjorda av glas. Det finns alltifrån tjocka och stadiga vardagsglas till tunna och fina champagneglas. Du har säkerligen också ett gäng tallrikar där hemma som är tillverkade i glas. Det gäller att vara försiktig med dessa eftersom de lätt går sönder om de stöts emot en kant eller ramlar i golvet.

Glas i bilar

Trots att de kan verka ganska hållbara så är alla rutor i din bil gjorda av glas. Ibland drabbas tyvärr din vindruta av ett stenskott, till exempel om du kör på en grusig väg. I så fall är det viktigt att du lagar detta så snabbt som möjligt, annars finns risken att hela rutan måste bytas ut. I dessa lägen är det inte helt fel att känna en riktigt bra glasmästare som till exempel gänget hos https://www.bilobyggnadsglas.se/ vilka lagar rutor snabbt och smidigt. Tänk även på att sikten blir sämre ifall du kör runt med en sprucken ruta vilket påverkar både din och andras trafiksäkerhet.

Glas i hemmet

Hemmet är ett sådant ställe där vi använder oss av mycket glas när det kommer till material. Några exempel på glas i hemmet är:

  • Bordsskivor
  • Lampor
  • Vaser

Det är inte alltid du ser att något är gjort i glas med blotta ögat. Därför bör du alltid vara varsam när du är hemma hos någon så du inte råkar ta sönder något av misstag. Även något som kan verka tåligt kan lätt gå sönder om det faller i golvet. Om du själv har några väldigt dyra glasprylar i ditt hem bör dessa förvaras i ett vitrinskåp eller högt upp i en bokhylla. Det är särskilt viktigt om du har barn som gärna vill gå runt och lyfta och undersöka allt i hemmet.