Vad är egentligen populärast att ta lån till? Bostadsköp, renovering och bil samt studier ligger nog högt till topp på det listan. I dag skriver vi om något som brukar dra i gång nu i april och som många lånar pengar för att bekosta, det handlar om inget mindre än fönsterbyte.

fönster (2)I Sala Allehanda kan vi läsa om hur det är säsong för fönsterbyten runt om i Sverige, och det betyder att hantverkarna har fullt upp. Samtidigt så är det många som tar lån för att bekosta bytet av rutorna. Om man går i sådana tankar kan man jämför privatlån via freedomfinance.se bland annat för att hitta det mest fördelaktiga.

Enligt artikeln kan man vidare tänka på detta:

  • Underhåll dina fönster ordentligt
  • Köp bara ett öppningsbart fönster om du måste, det är dyrare än ett fast
  • Ett fönster i trä och normal storlek kostar ca 10 000
  • Man kan renovera själv men det blir oftast dyrare
  • En del väljer att renovera två fönster per år, andra tar tag i allt på en gång
  • Fönster i aluminium blir vanligare, det är dyrare men kräver mindre underhåll
  • Ett fönster bör hålla i ca 40 år men det är olika

Glöm inte att ansöka om bygglov

När man till exempel tagit lån för att byta fönster gäller det att också veta att det kan krävas bygglov ifall nya fönster. Om detta kan vi läsa om i Trelleborgs Allehanda, där ett förhastat fönsterbyte ledde till en byggsanktionsavgift på 22 000 kronor. Det är enligt lag att kommunerna får ta ut en sådan avgift om det missas att ansöka om bygglov. Man kan söka bygglov i efterhand men det blir som sagt en dyr historia som man givetvis gärna slipper. Det kan i värsta fall bli så att man tvingas återställa huset om nämnden bedömer att ett bygglov inte ska utgå.

I Värmlands Folkblad kan vi faktiskt läsa om en sådan händelse, där en ägare till ett K- och Q-märkt hus bytte fönster utan att söka om bygglov. Sedan var det bland annat Värmlands museum som i ett yttrande skrev att den sortens fönster som sattes in i det äldre, kulturmärkta huset faktiskt inte hör hemma på denna typ av byggnad. Fastighetsägaren som ansökte om bygglov i efterhand fick avslag av stadsbyggnadsnämnden.