Trasiga vindrutor är ett stort problem i Sverige och många kör runt med sprickor i rutan utan att göra något åt det. Sprickor i rutorna gör dock att man kan bli underkänd vid en besiktning och slitna rutor ökar antalet trafikolyckor.

Var fjärde bil i Sverige körs runt med en trasig eller skadad vindruta, rapporterar Expressen. Det innebär alltså att runt 1,3 miljoner bilar har skadade vindrutor och värst är det i Norrland, där så mycket som var tredje bil har en defekt vindruta. Undersökningen som visade detta, visade även att många bilister fullkomligt struntar i att reparera sina trasiga vindrutor. Även om vindrutan inte är helt trasig, kan den snabbt bli det, speciellt nu under vintern. Ett stenskott kan under vintern förvärras mycket och bli en spricka som är väldigt allvarlig.

Blir underkänd vid besiktning5608901-destroyed-window-pane

Känner man inte för att byta ut rutan för att man själv inte störs av sprickan i rutan, kan man behöva göra det för att bilen annars inte blir godkänd i besiktningen. Om man har en spricka inom området där torkarbladen går, får man en anmärkning på bilprovningen. Läs mer. Har man exempelvis också slitna däck och en trasig lampa, blir det ytterligare två anmärkningar och vid fyra anmärkningar blir bilen underkänd. Smart kan därför vara att inför besiktningen både laga rutan, köpa nya däck hos http://www.dack365.se/ och se över bilens belysning.

Slitna rutor orsakar olyckor

Men det är inte bara dåligt att åka runt med en spricka på rutan. Att åka runt med en sliten vindruta kan vara lika farligt. Enligt experter ligger dåliga rutor bakom många olyckor, skriver Sydsvenskan. Med en sliten ruta upptäcker nämligen föraren hinder mycket senare eftersom siktsträckan blir förkortad.