Att renovera har de senaste åren blivit oerhört populärt och det flest svenskar vill renovera är köket och badrumet. Vad gäller utsidan av huset vill många måla om och byta ut sina fönster.

En ny undersökning som Dagens Nyheter rapporterar om visar att renoveringar kan vara beroendeframkallande. Fyra av tio som svarat på undersökningen uppger att de inte kan sluta bygga när de väl har börjat. Konsumtionsforskare säger att detta beroende har sin grund i att man börjar i ett rum och upptäcker hur spännande och kul det är att renovera. Sedan vill man göra ett till rum och så rullar det på. Varför många blir beroende tror man också beror på den rådande trenden där man vill riva ut allt gammalt och göra nytt.

Gör jobbet själv3928168-painting-a-wall-white

Det vi svenskar främst vill göra om är våra kök och badrum. När vi renoverar dessa rum kan vi behöva en container för vår renovering, eftersom dessa rum ofta innehåller många saker som behöver förvaras på ett bra sätt. Vi kan även behöva anlita hantverkare för att göra en del av jobbet, även om man får en högre status om man kan göra jobbet själv. Om man gör jobbet själv kan man dessutom spara en massa pengar. Speciellt efter årsskiftet då rotavdraget kommer att sänkas från 50 till 30 procent. Läs mer. Men även nu innan 2016 eftersom det råder en liten brist på hantverkare och många hantverksfirmor därför kommer att ta ett högre pris för att renovera.

Många vill byta fönstren

När det gäller yttre renoveringar av huset står en ommålning av huset högt upp på listan men det som lockar mest är att byta fönstren. Nu under våren går byggfirmorna som byter ut fönster på högvarv, skriver Sala Allehanda. Detta beror främst på att vädret tillåter ett fönsterbyte men även att många hus byggdes under 60- och 70-talet och det är dags för att göra underhåll på dem nu. Vissa väljer att inte byta ut fönstret helt, utan att renovera det gamla. Men att renovera ett fönster blir oftast dyrare. Kan man göra arbetet själv kan det bli billigare men lämnar man in det så blir det säkerligen dyrare än att byta ut hela fönstret.