Vi renoverar allt mer och vi renoverar lika varandra, även fast vi så gärna vill vara unika. Vad beror det på?

I ett tidigare inlägg kunde man läsa om hur renovering kan vara beroendeframkallande. När man är klar med ett projekt sätter man således snabbt igång med ett annat – aldrig tycks man bli nöjd med att bara låta hemmet vara. Det tycks vara en rådande trend där man vill riva ut allt det som är gammalt och daterat för att ersätta det med nytt.

 

Individualister men kollektiva – på samma gång

 

I en artikel i Dagens Nyheter  går det att läsa om hur vi så hemskt gärna vill vara individuella men samtidigt inreder våra hem exakt likadant. Förr renoverade man kanske hemmet för att det började bli slitet, idag är det annorlunda. Det är en ständig bostadsupprustning som pågår i vårt land och varje år lägger svenska hushåll ned allt mer pengar på att få sina hem så perfekta att alla instagram-bilder ser fantastiska ut. Det tros vara heminredningsfixeringen, omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter och loga räntor som gör att renoveringsbehovet är större än någonsin. Samtidigt tros det också finnas en osäkerhet hos många som gör att de helt enkelt vill ha det som alla andra har det i sina hem.

 

På 50- och 60-talen hade vi ett par tre inredningstidningar. För något år sedan räknade jag till 127! – Maria Perers, Dagens Nyheter

 

Sedan har våra levnadsvanor förändras mycket sedan 70-80-talet och ännu längre tillbaka. Förut byggdes köken små eftersom de endast var menade för en person, kvinnan som lagade maten.

 

Varför renoverar vi så mycket?

 

Sedan renoverar nog många för att höja värdet på sina bostäder och kunna få ut mer vid en försäljning. Flera forskare vid Uppsala universitet menar också att renovering handlar om att göra ett hem till sitt, att det ofta sker i samband med att man flyttar in och vill skapa sitt bo. Utanför hemmet kan vi inte styra över så mycket men däremot kan vi det i våra hem som blir en tillflyktsort, en social plats och en trygghet att vila ut i.