Planeras en stor renovering av hemmet? Ett vanligt tips är att ta in flera offerter från olika byggare och på nätet kryllar det av sådana tjänster, men glöm inte att själv ringa upp personer som tidigare anlitat byggaren för att få höra ärliga referenser – det är en läxa som paret Lotta och Petter lärde sig den hårda vägen.

Ett välmående hus måste andas och vara putsat och murat av fackmän för att vara friskt, om inte löper man stora risker för fuktskador till exempel om organiskt material lämnas kvar vid murtocken. Det är något som paret Lotta och Petter numera är fullt medvetna om, men när de satte av för att hitta en byggare att renovera deras drömhem hade de inte lika god koll. I stället förlitade de sig på de referenser som fanns hos offertförmedlaren, vilka allihop såklart var positiva. Det ångrar de bittert idag. Vad som skulle vara en relativt standardiserad renovering av en gammal familjegård byggt år 1850 i Östergötland förvandlades snabbt till en mardröm. Planen var, berättar paret för tidningen Corren, att behålla husets charm men att installera moderna bekvämligheter såsom el, vatten och badrum vilket de hittills levt utan. Så blev det dock inte, än idag är bygget halvfärdigt och efter att ha fått bostaden besiktigad finns fel att åtgärda på nytt efter besiktningsmannens utlåtande vilket listar följande brister:

  • Panelbytet är ej fackmannamässigt utfört.
  • Betonggjutning mot befintlig syll saknar fuktspärr.
  • Organiskt material och sågspån är kvarlämnat i krypgrunden.
  • Takpannorna fastlimmade och vilar i luften.
  • Gipsarbeten i huset är ej fackmannamässigt utfört.
  • Husets konstruktion äventyrad på grund av att två bjälkar i allrummet är demonterade.

Ovannämnda punkter är bara ett axplock av besiktningsmannens utlåtande på hela 59 punkter och på det stora hela konstaterar denne även att entreprenören, alltså byggarens, okunskap förstört huset i princip helt. Både när det kommer till dess karaktär och hela husets stabilitet eftersom byggaren gjort ingrepp i den bärande konstruktionen utan omtanke och utan kunskap. Men byggaren själv ser inget fel i det han gjort – och nu är Lotta och Petter fast i en ekonomisk tvist med skuld på över miljonen och har ett hus som är obeboeligt. Kontentan? Anlita aldrig en byggare som inte kan styrka sin kunskap och kompetens innan denne drar igång med en renovering i ditt hem.